Κανελλόνια με κιμά

Υλικά
1 πακέτο κανελόνια
500 gr κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια
ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
λίγο νερό
1 σάλτσα
500 gr κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια
ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
λίγο νερό
1 σάλτσα
2 κρέμες γάλακτος
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι & κανέλα
4-5 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι & κανέλα
4-5 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί
Εκτέλεση :
Για τον κιμά
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά και προσέχουμε να μην κάνει σβώλους. Σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτουμε λίγο νερό, την σάλτσα, αλάτι, πιπέρι , μπαχάρι και κανέλλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό του. Ανα διαστήματα ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε να μισοκρυώσει και προσθέτουμε τη φρυγανιά, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Για τα κανελόνια
Βράζουμε τα κανελόνια σε σε μεγάλη κατσαρόλα, ακριβώς όπως κάνουμε με τα μακαρόνια.Τοποθετούμε τα κανελόνια σε τρυπητό και τα αφήνουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, ώσπου να κρυώσουν καλά και να μπορέσουμε να τα γεμίσουμε. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό του κάθε κανελονιού με λίγο τριμμένη φρυγανιά έτσι ώστε να μη γλιστράει η γέμιση. Προσέχουμε να μην παραγεμίσουμε τα κανελόνια με τη γέμιση, γιατί θα φουσκώσει. Τοποθετούμε τα γεμισμένα κανελόνια σε ταψί και μόλις στρώσουμε όλα τα κανελόνια, προσθέτουμε το την κρέμα γάλακτος μέχρι τη μέση του ταψιού.Βάζουμε λίγο σάλτσα από πάνω , βούτυρο, αλάτι, άσπρο πιπέρι και κανέλα και τα ψήνουμε για περίπου 30-45 λεπτά.
Τα σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
ΤΡΙΤΗ
Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο

Υλικά :
1 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε κομμάτια
1 κιλό σέλινο
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
1 λεμόνι
1 κρόκο αυγού
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο,σοτάρουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρέας.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, βάζουμε νερό να τα σκεπάσει και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε σε βραστό νερό. τα καθαρισμένα σέλινα και τα ζεματίζουμε για 5-10 λεπτά.
Όταν γίνει το χοιρινό, στραγγίζουμε τα σέλινα τα ρίχνουμε μέσα.
Σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αυγοκόβουμε και σερβίρουμε. Μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι η πατάτες τηγανιτές.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μουστάρδας
Υλικά :
4 μπριζόλες χοιρινές
2 κ.σ. αλεύρι
λίγο αλάτι , πιπέρι και ρίγανη
1 κ.γλ. πάπρικα
ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα μουστάρδας
1 /2 φλ.κρασί λευκό
1 /2 φλ. νερό
2 κ.σ. κρεμμύδι τριμμένο
2 -3 κ.σ. μουστάρδα
1 κρέμα γάλακτος
Λίγο τριμμένο κρεμμύδι
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση :
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C
Πλένουμε τις μπριζόλες, τις σκουπίζουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. ,Αλατίζουμε και ρίχνουμε επίσης λίγη πάπρικα, πιπέρι και λίγο ρίγανη. Ψήνουμε τις μπριζόλες σε μια λαδόκολλα στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, με λίγο νεράκι και λίγο λάδι.
για τη σάλτσα μουστάρδας
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε και το νεράκι και προσθέτουμε την μουστάρδα το αλάτι , το πιπέρι την ρίγανη και την κρέμα γάλακτος και τα βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Όταν είναι έτοιμες οι μπριζόλες τις βουτάμε μέσα στην σάλτσα και τις αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να σερβίρουμε. Συνοδέψτε με ρυζάκι η πατάτες τηγανιτές.
ΠΕΜΠΤΗ
Πέννες ωγκρατέν

Υλικά :
500 γρ. πένες
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. γραβιέρα
100 γρ κασέρι
100 γρ γκούντα ή μοτσαρέλα
1 κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι και κόκκινη πάπρικα
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. γραβιέρα
100 γρ κασέρι
100 γρ γκούντα ή μοτσαρέλα
1 κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι και κόκκινη πάπρικα
Λίγη φρυγανιάγια 1 δόση μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 κ.γ. κοφτό μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 κ.γ. κοφτό μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Εκτέλεση :
Bράζουμε τις πένες 2-3 λεπτά λιγότερο από ότι λένε στην συσκευασίας τους.
Τις σουρώνουμε τους ρίχνουμε λίγο βούτυρο για να μην κολλήσουν και τις βάζουμε σε ένα ταψί αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και έχουμε στρώσει λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Κάνουμε την Μπεσαμέλ
Αφήνουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα μας.
Εάν την θέλουμε αραιή προσθέτουμε λίγο παραπάνω γάλα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.
Για περισσότερη γεύση αν θέλετε προσθέστε και κίτρινα τυριά τριμμένα.
Προσθέτουμε τις πέννες και τα τυριά μέσα στην μπεσαμέλ και ανακατεύουμε όλα μαζί. Τα μεταφέρουμε στο ταψί και στρώνουμε. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτα μέχρι να γίνει μια ωραία κρούστα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε όμορφα γευστικά κομμάτια.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αρακάς

Υλικά :
1000 γρ. αρακάς
1/2 ματσάκι άνηθο
2 μικρά κρεμμύδια
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση :
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι. Αμέσως ρίχνουμε τον αρακά, και τον ανακατεύουμε. Αμέσως ρίχνουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, άνηθο, και μετά προσθέτουμε και άλλο νερό και αφήνουμε τον αρακά να βράσει. Προσέξτε τη ποσότητα του νερού, θα χρειαστεί να προσθέσετε ίσως, και εξαρτάται από το πόσο ζουμί θέλετε να αφήσετε.
ΣΑΒΒΑΤΟ
Μακαρόνια με κιμά

Υλικά :
1000 γρ. μακαρόνια
500 γρ. κιμά
500 γρ. κιμά
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 μικρά κρεμμύδια ξερά
1/2 κουτί σάλτσα ντομάτα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση :
Bράζουμε τα μακαρόνια
Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι για να μη κολλήσουν.
Αρχίζουμε τη προετοιμασία του κιμά
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι. Αμέσως ρίχνουμε τρίβοντας όσο μπορούμε με το χέρι μας το κιμά, και αρχίζουμε το τσιγάρισμα, ανακατεύοντας συνέχεια και αφού βγάλει τα υγρά του και αρχίζει να στεγνώνει ρίχνουμε ακόμα λίγο λάδι για το τελικό τσιγάρισμα και να μη καεί, και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσαντομάτας. Ρίχνουμε περίπου ένα φλυτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, μοσχοκάρυδο, και το αφήνουμε, να μαζέψει τα υγρά. Αναλόγως μετά πόσο ζουμί θέλετε αφήνετε στη κατσαρόλα.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Τας κεμπάπ Σμυρναίικο

Υλικά :
1000 γρ. μοσχάρι σπάλα
2 κρεμμύδια ξερά
1/2 κουτί σάλτσα ντομάτα
αλάτι
πιπέρι
χοντρό πιπέρι
μπαχάρι κόκκοι
μισό φλυτζάνι κόκκινο κρασί
μισή κουταλιά ζάχαρη
μια πρέζα τριμένο γαρύφαλλο
Εκτέλεση :
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι. Αμέσως ρίχνουμε τα κομμάτια κρέας που έχετε ζητήσει από το κρεοπώλη να σας κόψει και τα τσιγαρίζετε μαζί με το κρεμμύδι για να θωρακιστεί. Αφού έχει ροδίσει από όλες τις μεριές το κρέας, σβήνετε με κρασί. Προσθέτε τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το χοντρό πιπέρι, τη ζάχαρη (τραβάει το οξύ της ντομάτας και αφήνει τη γλυκιά γεύση της), το γαρύφαλλο, και προσθέτε νερό αφήνοντας το κρέας να βράσει. Αν έχετε απλή κατσαρόλα το δίωρο το θέλετε άνετα για να βράσει, αν έχετε χύτρα η διαδικασία είναι πιο γρήγορη. Το κρέας θα είναι έτοιμο όταν μπορείτε πολύ εύκολα να κόψετε κομμάτι με το πιρούνι. Συνοδεύετε τέλεια με πιλάφι, ή με τηγανιτές πατάτες, και άμα δεν βαριέστε με πουρέ πατάτας.