Φτιάξτε προζύμι

Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2015
Ανακατεύουμε 1 ποτήρι αλεύρι με 1/2 ποτήρι νερό, τα βασικά υλικά, και φτιάχνουμε πηχτό χυλό . Καλό είναι να ζυμωθεί καλά αυτή η ζύμη (5-6 λεπτά) ώστε να απλωθεί η γλουτένη. Βάζουμε τη ζύμη σε μπωλ, σκεπάζουμε και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα.

Αφού ξινίσει λίγο η ζύμη, σε 2 μέρες, προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και αλεύρι και ξαναζυμώνουμε. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές και το προζύμι είναι έτοιμο. Αν δεν είναι, δεν είναι αρκετά φουσκωμένο και σπογγώδες, επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά

Βάζουμε το προζύμι, κατά προτίμηση, σε πήλινο σκεύος, λαδώνουμε την επιφάνεια και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος, ή στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Στην κατάψυξη διατηρείται πολύ περισσότερο. Όταν ζυμώσουμε, θα κρατήσουμε ένα κομμάτι ζυμάρι, το οποίο θα είναι το προζύμι μας για την επόμενη φορά. Έτσι θα έχουμε πάντα προζύμι.

Η ποσότητα προζυμιού που απαιτείται για την παρασκευή ψωμιού είναι 10% του ζυμαριού, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή ποσότητα προζυμιού η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας ζυμώνεται σταδιακά με κάποια ποσότητα από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »