Κρητικά μακαρόνια "σκιουφιχτά"

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2015

Υλικά:




  • αλεύρι: 500 γρ. σταρένιο και αρκετό επιπλέον για το πλάσιμο και το στέγνωμα

  • ρακή: 3 κουταλιές της σούπας

  • 1 ποτήρι νερό

  • 1 φλιτζάνι στακοβούτυρο

  • 3-4 σταγόνες λεμόνι

  • μυζήθρα ξερή ή "τυρί του βοσκού" τριμμένο

  • αλάτι


Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, τη ρακή, το αλάτι και το λεμόνι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια σας. Αφήνετε τη ζύμη για 1 ώρα να «ξεκουραστεί» και μετά φτιάχνετε τα σκιουφικτά μακαρόνια ως εξής: Πλάθετε ένα κορδόνι σε πάχος 6-7 χιλιοστών και κόβετε κομματάκια από το κορδόνι μήκους 3 περίπου εκατοστών. Βυθίζετε τα δάκτυλά σας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι φτιάχνετε κοντόχοντρα ζυμαρικά κουφωτά στη μέση. Απλώνετε τα μακαρόνια πάνω σε αλεύρι και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά, περίπου για 1 ώρα. Πριν τα βράσετε, τα κοσκινίζετε για να φύγει το αλεύρι που περισσεύει. Βράζετε αρκετό νερό με αλάτι σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα τα ζυμαρικά και τα βράζετε για 15’ περίπου . Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα , τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο και τα πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί. Τρώγονται ζεστά.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »