Υλικά
Ένα κοτόπουλο ή μπουτάκια (ποσότητες αναλόγως με τις μερίδες που θέλετε να βγάλετε)
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περίπου 1/2 κούπα
Ένα διχτάκι κρεμμυδάκια μικρά σε μεγεθός καρυδιού το πολύ (είναι περίπου 2 κιλά)
3 φυλλαράκια δάφνης
5-6 σπυριά μπαχάρι
Χοντρό πιπέρι
Ψιλό πιπέρι
Αλάτι
Μαυροδάφνη (ή αν δεν έχετε, ότι κόκκινο κρασί βρείτε, δεν θα έχετε πρόβλημα) (μισό ποτήρι)
Σάλτσα ντομάτα (μισό κουτί)
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο (στη μύτη του κουταλιού)
Λίγο κανέλα τριμμένη (στη μύτη του κουταλιού)
Λίγη ζάχαρη (ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό)
Εκτέλεση
Βάζετε λάδι στη κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα καθαρισμένα κρεμμύδια (τα μεγαλύτερα όχι το τριμένο) και τα αφήνετε μέχρι να γυαλίσουν και μετά τα βγάζετε και στο ίδιο λάδι αμέσως μετά ρίχνετε το κοτόπουλο να το θωρακίσετε και από πάνω το τριμμένο κρεμμυδάκι, και αφού τσιγαριστούν καλά (όχι να καούνε), τα σβήνετε με το κρασί, και αφού περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα να πάρει βράση ρίχνετε τη σάλτσα, και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με λίγο νεράκι σχεδόν ένα ποτήρι, πάλι λέω πως εξαρτάται, καλό είναι να σκεπαστούν πάντως όλα τα υλικά με νερό μετά τη σάλτσα και το κρασί. Με το που πάρουν βράση τα βγάζετε, βγάζετε το κοτόπουλο, το βάζετε στο ταψί σας και από πάνω ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα από τη κατσαρόλα. Το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά, να ψηθεί, και να μελώσει (ιδανικό θα ήταν να το σκεπάζατε με αλουμινόχαρτο ή να το βάζατε σε γάστρα ξεσκεπάζοντάς το στο τέλος πριν τελειώσει, αλλά αν δεν έχετε τίποτα από τα δύο κανένα πρόβλημα). Αναλόγως τη ποσότητα, και αναλόγως το κοτόπουλο θα δείτε και πόση ώρα θα χρειαστείτε. Συνήθως χρειάζεται ένα δίωρο. Όταν θεωρήσετε πως είναι έτοιμο, κλείστε το φούρνο και αφήστε το μέσα να μελώσει, και να ρουφήξει τα ζουμιά, και όταν φάτε τη πρώτη μπουκιά θα με θυμηθείτε. Απλά βουτήξτε λίγο ψωμάκι και δοκιμάστε, και είμαι σίγουρη πως θα γίνει και για σας το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο φαί σας
Δύο είναι τα μυστικά σε αυτό το φαί για μένα: ένα η ζάχαρη που τραβάει το οξύ της σάλτσας ντομάτας, και δίνει τη γλύκα της, και φυσικά ο φούρνος που εκτός από το ψήσιμο το βοηθάει να μελώσει και δεν γίνεται τόσο καλό στη κατσαρόλα και είναι μία διαδικασία που γενικώς προτιμώ όταν έχω φαί με σάτσα που θέλω να δέσει ωραία. Μη προτιμήσετε χύτρα για να τελειώσετε τη διαδικασία και μη το τελειώσετε στη κατσαρόλα, δεν θα γίνει το ίδιο. Δώστε χρόνο και δεν θα πιστεύετε αυτό που δοκιμάζετε.
Η γιαγιά μου μου έλεγε πως το έκανε η δική της γιαγιά. Και στη Σμύρνη είχαν από παλιά πολλά μπαχαρικά οπότε κρατάει για αρκετές γενιές τουλάχιστον στην οικογένειά μου ως το "καλό" φαί μας και ας είναι ένα ταπεινό κοτοπουλάκι και ευτελή κρεμμύδια. Έτσι λοιπόν είδα να το κάνει η γιαγιά, η μαμά, έτσι το κάνω εγώ, και έτσι το μαθαίνω και στα παιδιά μου. Και το σημαντικότερο; Με ένα τέτοιο απλό φαγάκι θα δημιουργήσετε αναμνήσεις στα παιδιά σας και όταν θα μυρίζουν κάτι τέτοιο θα θυμούνται τη μανούλα.
Καλά Χριστούγεννα!!